BOLIGPRISSTATISTIKKEN OKTOBER 2022

Boligprisene sank med 1,9 prosent i oktober 2022. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,8 prosent.

Trond Nedal i Nedal & Partners, Surnadal

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4 328 496 kroner ved utgangen av oktober.

– Vi opplever at boligprisene i Surnadal, Sunndal og Tingvoll har holdt seg relativt stabile sammenlignet med siste tre månedene, men for fritidseiendommer ser vi nå tegn til fallende priser og muligens en liten nedgang. Snittprisen pr. kvm. fra i sommer har falt med hele 7 000 kroner for fritidseiendommer fra juli til oktober. Vi merker oss også at flere eneboliger selges for summer nærmere prisantydning, etter en periode med avvik på over 10 prosent, sier Trond Nedal, daglig leder i Nedal & Partners, Surnadal.

Les også: Hva skjer med boligmarkedet fremover?

– Når renten går progressivt opp, strammer bankene inn på hvor mye de er villige til å låne ut til boligkjøperne. Likevel har vi ikke merket at dette har satt en demper på verken boligsalg eller boligpriser, så langt i år. Det har vært veldig bra trykk på de mest attraktive eiendommene. Vi merker derimot nå at salgssummene har dempet seg noe sammenlignet med tidligere i år hvor avvikene til prisantydning har vært større. Nå foreslår også Finanstilsynet endringer i utlånsforskriften som kan være med å påvirke dette ytterligere. Til tross for dette er det fortsatt lav omsetningstid på sentrumsnære eneboliger, noe som kan tyde på at markedet er litt i ubalanse og vi ønsker oss gjerne flere eneboliger for salg for å flate ut etterspørselen, sier Nedal.

–  Først og fremst råder jeg alle til å ha finansieringsbeviset i orden før du begynner å se etter ny bolig. På denne måten sparer du mye tid hvis du plutselig kommer over drømmeboligen. Som meglere føler vi på et stort ansvar til å gi deg den beste veiledningen, så ikke nøl med å ta direkte kontakt for en uformell prat om bolighandel. Vi vil også da kunne
gi deg tips om fremtidige boliger som kommer på markedet, avslutter Nedal.

Prisutviklingen i Midt-Norge. Kilde: Eiendom Norge.

– Test markedet

– Flere av dem som vil bytte bolig sitter nå på gjerdet. Trolig vil det være lønnsomt å kjøpe bolig i tiden fremover. De som kjøper om tre til seks måneder blir vinnerne, sier administrerende direktør Marianne Garang Sodeland i Partners Eiendomsmegling.

Derimot for de som nå har tenkt å selge, vil det derimot være usikkert om tiden er inne for en lønnsom handel.

– Skal du selge og kjøpe samtidig, så vil det sånn sett ikke slå ut. Men hvis du skal kun selge, burde du teste markedet først. Sett deg ned med en megler, vurder prisen og lag en helhetlig plan, råder Sodeland.

Økte renter kan forklare utviklingen

– Boligprisene fortsetter den svake utviklingen fra september og falt ytterligere med 1,9 prosent i oktober. Prisfallet skyldes i hovedsak at renten er blitt satt kraftig opp gjennom året, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

– Følger Norges Bank rentebanen vil husholdningenes renteutgifter ha om lag doblet seg gjennom 2022. Utviklingen i september og oktober illustrerer hvor rentesensitivt det norske boligmarkedet er, og vi vil anmode Norges Bank om å gå mer forsiktig frem heretter, sier Lauridsen.

Fortsatt stort salg og større tilbud

I oktober ble det solgt 7.973 boliger i Norge, noe som er 8,2 prosent færre enn tilsvarende måned i 2021.

Så langt i år er det solgt 81.062 boliger i Norge. Det er 9,3 prosent færre enn i samme periode i fjor.

Mye ligger i myndighetenes hender nå

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i oktober hadde Follo hvor prisene steg med 0,3 prosent.

Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Oslo og Hamar m/Stange med en sesongkorrigert nedgang på 1,9 prosent.

Den sterkeste utviklingen hittil i år har Kristiansand med en oppgang på 9,1 prosent etterfulgt av Stavanger m/omegn på 7,8 prosent og Drammen m/omegn med 7,3 prosent.

Svakest utvikling så langt i 2022 har Oslo med en oppgang på 2,9 prosent.

For å lese hele rapporten, klikk her.

For tidligere boligprisstatistikker, klikk her

Kilde: Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi AS