Stabil desember på boligmarkedet i Surnadal

Boligprisene sank med 0,9 prosent i desember 2022. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,2 prosent. Boligprisene i Norge steg med 1,5 prosent i 2022. I Surnadal, Sunndal og Tingvoll har vi de siste tre månedene opplevd boligprisene som stabile sammenlignet med kvartalet før.

Daglig leder i Nedal & Partners, Surnadal, Trond Nedal.

Snittpris på samme nivå som forrige kvartal

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4 002 099 kroner ved utgangen av desember.

– Dette tyder på at prisene har flatet ut og at de «ville» budrundene vi så tidligere i år har avtatt. I løpet av det siste kvartalet har prisene på fritidsboliger fortsatt å peke nedover og hytter selges nå i snitt for under 19 000kr. pr. kvadratmeter, sier daglig leder i Nedal & Partners, Surnadal, Trond Nedal.

– Når det gjelder snittprisen pr. kvm. på eneboliger og leiligheter har disse ligget relativt flatt og på samme nivå som i forrige kvartal. Tilbudet på leiligheter har økt kraftig, spesielt i Sunndal, samtidig som tilbudet på eneboliger og hytter har gått ned, noe som er naturlig tatt årstiden i betraktning, fortsetter Nedal.

Fortsatt bra trykk på populære eiendommer

– Når renten går progressivt opp, strammer bankene inn på hvor mye de er villige til å låne ut
til boligkjøperne. Nå begynner vi å merke at de økningene i levekostnader også setter spor i
eiendomsmarkedet, uten at det er noen dramatisk effekt, forteller Nedal.

– Det er fortsatt bra trykk på de mest attraktive eiendommene. Salgssummene har dog dempet seg noe sammenlignet med tidligere i år hvor avvikene til prisantydning har vært større. I tillegg opplever vi at det kommer litt færre interessenter på visning.

– Nå foreslår også Finanstilsynet endringer i utlånsforskriften som kan være med å påvirke dette ytterligere. Likevel vil markedet tilpasse seg det nye rentenivået og på lang sikt vil boligmarkedet neppe lide noen nød på grunn av høyere rentenivå, sier Nedal.

Store svingninger i 2022

– Det kraftige fallet i boligprisene vi har sett siden gjennom høsten avtok i desember med et fall på 0,9 prosent. Sesongkorrigert innebar dette en liten oppgang i boligprisene i desember på 0,2 prosent, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

– Det har vært store svingninger i boligprisene i 2022. Først med historiens sterkeste oppgang i første kvartal utløst av den nye avhendingsloven. Siden med det kraftige fallet i boligprisene fra og med september i kjølvannet av Norges Banks renteøkninger.

– Over året ender vi med en svak oppgang i boligprisene på 1,5 prosent. Med en inflasjon på rundt 5-6 prosent innebærer dette et fall i realboligprisene, sier Lauridsen.

Nasjonal prisutvikling. Kilde: Eiendom Norge

Volum som i før-pandemisk tid

I desember ble det solgt 3.034 boliger i Norge, noe som er 25,2 prosent færre enn tilsvarende måned i 2021.

I 2022 ble det solgt 91.417 boliger i Norge. Det er 10,2 prosent færre enn i 2021.

I desember ble det lagt ut 3.288 boliger for salg i Norge, noe som er 12,5 prosent flere enn i samme måned i 2021.

I 2022 ble det lagt ut 102.829 boliger for salg. Det er 1,8 prosent færre enn i samme periode i fjor.

– Omsetningen i boligmarkedet endte i 2022 nesten på samme nivå som i 2019. Det er nå riktig å konstatere at pandemien stimulerte boligomsetningen i Norge betydelig. Trolig vil 2020 og 2021 skille seg ut i den historiske dataserien, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 47 dager å selge en bolig i desember opp fra 34 dager i november. Raskest salgstid har Oslo med 32 dager. Lengst salgstid hadde Hamar m/Stange med 77 dager.

– Salgstiden øker som normalt for sesongen, men det går fortsatt svært raskt å selge en bolig i Norge, sier han.

Artikkelen fortsetter under prisgrafikken.

Venter svak utvikling fremover

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i desember hadde Ålesund m/omegn og Bodø m/Fauske hvor prisene steg med 1,6 prosent.

Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Asker og Bærum og Romerike med en sesongkorrigert nedgang på 1,9 prosent.

Den sterkeste utviklingen i 2022 hadde Kristiansand med en oppgang på 5 prosent etterfulgt av Ålesund m/omegn på 4,4 prosent og Tønsberg m/Færder med 3,8 prosent.

Svakest utvikling i 2022 hadde Follo med en nedgang på 1,7 prosent etterfulgt av Asker og Bærum med – 1,5 prosent og Romerike med – 1,1 prosent.

– Deler av Østlandet endte med negativ utvikling i boligprisene i 2022 og flere områder i Norge fikk så vidt positiv utvikling i 2022 som Hamar m/ Stange med 0,1 prosent Bergen med 0,5 prosent og Bodø m/ Fauske med 0,9 prosent, sier Lauridsen.

– Vår prognose for 2023 er en svak utvikling boligprisene, spesielt i første halvår, som i sum gir en nedgang på -3,5 prosent ved utløp av året. Likefullt venter vi en oppgang i boligprisene i januar som normalt, men den såkalte januar-effekten vil trolig bli svakere i år enn tidligere år, avslutter Lauridsen.

Som meglere føler vi på et stort ansvar til å gi deg den beste veiledningen, så ikke nøl med å ta direkte kontakt for en uformell prat om bolighandel. Kanskje er det også på tide med en ny verdivurdering av boligen din, for å refinansiere vilkår i banken nå som rentene peker oppover?

For å lese hele rapporten, klikk her.

For tidligere boligprisstatistikker, klikk her

Kilde: Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi AS