Ingen høst i boligmarkedet ennå

Boligprisene falt med 0,6 prosent i september 2024. Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,4 prosent.

Trond Gyldenskog Nedal, Daglig leder / Eiendomsmegler
Nedal &Partners

Så langt i 2024 har boligprisene i Norge steget med 7,6 prosent.

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4 795 936 kroner ved utgangen av september.

– Boligprisene sank med 0,6 prosent i september, noe som ga en sterk sesongjustert oppgang på 0,4 prosent. Det er normalt at boligprisene faller litt om høsten og fallet nå i september ligner mer på det vi har sett historisk i september enn hva vi har sett de siste to årene, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge. 

– I 2022 og 2023 falt boligprisene mye i Norge gjennom høsten. Dette påvirker sesongjustering i år hvor beregningen legger mer vekt på de siste årene. Historisk er prisutviklingen nå i september helt normal, sier han.

– Det mest oppsiktsvekkende med september-tallene er at omsetningsvolumet fortsetter på et høyt nivå. Hvis denne takten vedvarer vil 2024 bli et år med rekordvolumer i bruktmarkedet, sier Lauridsen.

Vi opplever veldig høy aktivitet i Nedal & Partners i september! Vi har formidlet salg av 16 eiendommer i september, noe som er rekord i selskapet.

Trond Gyldenskog Nedal, Daglig leder


Mange salg, synkende utbud

I september ble det solgt 10.195 boliger i Norge, noe som er 11,7 prosent flere enn tilsvarende måned i 2023.

Så langt i år er det solgt 78.697 boliger i Norge, noe som er 6,8 prosent flere enn i samme periode i 2023.

I september ble det lagt ut 11.209 boliger for salg i Norge, noe som er 0,1 prosent flere enn i samme måned i 2023.

Så langt i år er det lagt ut 87.822 boliger for salg i Norge, noe som er 3 prosent flere enn i samme periode i 2023.

– Det er solgt eksepsjonelt mange bruktboliger i september i Norge, og antall usolgte har falt gjennom måneden. Det samme har differansen mellom det som er solgt og det som er lagt ut. Det er tydelig at etterspørselen flytter seg fra det kriserammede nyboligmarkedet til brukte boliger, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 46 dager å selge en bolig i september som var det samme som i august. Kortest salgstid hadde Bergen med 24 dager. Lengst salgstid hadde Tromsø og Hamar m/ Stange med 66 dager.

Sterkest i sør og vest

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i september hadde Stavanger m/Sandnes med en sesongjustert oppgang på 1,6 prosent.

Svakest sesongkorrigert prisutvikling i september hadde Hamar m/Stange med en sesongkorrigert nedgang på 1 prosent.

Sterkest utvikling så langt i 2024 har Stavanger m/omegn med 13,2 prosent. Svakest utvikling så langt i år har Bodø m/Fauske med en oppgang på 3,5 prosent.

– Stavanger og Rogaland skiller seg ut fra resten av landet med en solid oppgang i boligprisene så langt i år. Dette må imidlertid sees i sammenheng med prisutviklingen i regionen som har vært mer eller mindre flat de siste ti årene. Mange vil kanskje mene det er på høy tid at markedet tar seg opp her, sier Lauridsen.

Utlånsforskriften må avskaffes

Fredag løper høringsfristen ut for Finanstilsynets forslag til ny utlånsforskrift ut.  

– Vi forventer vi at Finansdepartementet og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ser bort ifra Finanstilsynets råd, da det strider imot enhver logikk å beholde reguleringer som har store skadevirkninger og ikke virker etter hensikten, sier Lauridsen.

– Regjeringen gjorde klokt i å redusere stresstesten i utlånsforskriften for snaue to år siden. Nå gjør han klokt i å la den utløpe fra nyttår. Den var ment å være en midlertid regulering og da bør den også forbli nettopp det, sier Lauridsen.

– Vi vil de kommende årene få den laveste boligbyggingen i Norges siden andre verdenskrig. Boligkrisen vil forsterke det sterke presset i eie- og leieboligmarkedet. Det eneste man kan gjøre kort sikt for å stimulere boligbyggingen er å fjerne utlånsforskriften, og det vil virke umiddelbart, avslutter Lauridsen.